İş sağlığı ve güvenliği bilgi yönetim sistemine yasal olarak gönderilmesi zorunlu isg eğitim bilgilerinin akredite İSG yazılımları yardımı ile e-imzalı olarak gönderimi sırasında sorulan sorular
Sık Sorulan Sorular
S1. Eğitim Kaydet Metodu için gönderile bilinecek azami kayıt sayısı nedir?
C1. 20 eğitim konusu ve 200 çalışan objesi olmak üzere toplamda 4000 kayıt tek bir çağrıda iletile bilinir.
S2. Eğitim Kaydet Metodunda yapılan çağrı için başarılı ve başarısız durumu nasıl belirleniyor?
C2. Metodun çalışma prensibinde öncelikle çağrının başarıyla kayıt edilip edilmediği işlemi yapılır. Eğer başarılı bir şekilde kuyruğa eklenmişse metot size çağrı sonucunu sorgulayabilmeniz için gerekli olan sorgu numarasını döndürür. Bu noktadan sonra yoğun dönemde yaklaşık 2 saat içinde sorgu sonucunun çıkmış olması beklenmektedir. Metodun yaptığı kontroller sırasıyla:
210 hata kodu için zorunlu alan kontrolü 222 hata kodu için bütünleşik imza kontrolü
214 hata kodlu imza doğrulama kontrolü
215 hata kodlu imzalayan ile gönderim yapan kontrolü
216 - 217 hata kodlu eğitim liste büyüklüğü kontrolleri
218 - 219 hata kodlu çalışan liste büyüklüğü kontrolleri
220 hata kodlu mükerrer eğitim kontrolü
221 hata kodlu mükerrer çalışan kontrolü
213 hata kodlu işyeri isg profesyoneli kontrolü
212 hata kodlu işyeri- isg profesyoneli- çalışan kontrolü
211 hata kodlu eğitim daha önceden gönderilip gönderilmediği kontrolü Çağrı esnasında yukarıda sırası belirtilen adımların herhangi birisinde yaşanılacak hata durumu tüm çağrıyı başarısız duruma düşürmektedir. Yakalanan ilk hata da servis çalışmayı durdurmakta ve ilgili hatayı sonuç olarak kaydetmektedir. Tüm bu kontrollerin dışında yaşana bilinecek bir hata durumu için herhangi bir adımda 1111 kodlu Sistem hatası veya Hata bilinmiyor uyarısı atıla bilinir. Bu durumda ilgili alanların tek tek kontrollerinin yapılıp geçerliliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.
S3. Eğitim Kaydet Metodu için test servisinde nasıl gönderim yapabilirim?
C3. Gerçek ortam gönderiminde farkı test ortamında imza kontrollerinin eğitici TC kimlik numarası ile yapılmasıdır. Tüm dataların gerçek olması dışında gönderiyi imzalayan testçi kendisini eğitici olarak gönderide belirtmelidir.
S4. Eğitim Kaydet Metoduna gönderdiğim bir çağrı için sonuçlanmadı bilgisi dönerken daha sonra ilettiğim çağrılar için sonuç bilgisi alıyorum. Neden?
C4. Gönderide beklenmeyen bir hata oluştuğunda kuyruk ilgili çağrıyı tekrar denemek için atlayarak sona bırakabilmektedir. Bu tür durumlarda kuyruk yapısı kontrol edilerek hatalı durumlar tespit edilmektedir.
S5. Eğitim Kaydet Sonuç Sorgula metodu için en fazla kaç gönderi yapabilirim?
C5. Bir çağrıda en fazla 100 adet sorgu numarası sorgulaya bilirsiniz.
S6. Eğitim Kaydet Sonuç Sorgula için metodu çağırma aralığı veya sıklığı var mı?
C6. Kuyruğa atılan çağrılar için cache yapısı kullanılmakta olup eğer sık bir şekilde sorgu yaparsanız cache ten aynı cevabı alırsınız. Onun dışında sorgulama zamanı sizin tercihlerinize kalmış durumdadır. İsterseniz gün içinde yapılan bildirimleri gece toplu halde sorgulayabilir veya çağrıyı ilettikten 30 dakika sonrasından başlayarak sorgulamaya başlayabilirsiniz.
S7. 1111 kodlu hata neyi temsil ediyor?
C7. Yapılan tüm kontrollerin dışında yaşana bilinecek bir hata durumu için herhangi bir adımda 1111 kodlu Sistem hatası veya Hata bilinmiyor uyarısı atıla bilinir. Bu durumda ilgili alanların tek tek kontrollerinin yapılıp geçerliliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Özellikle imzalı değerde ki hatalı karakterler , numerik olması gereken alanlara yazılan alfa numerik karakterler ve tarih alanlarında yapılan hata gibi durumlar bu hataya neden olmaktadır. Eğer alanların hiçbirisinde bir hata tespit edilemezse anlık bir sistem hatası gibi değerlendirilip çağrı tekrarlanabilir fakat alan hatası varsa 1111 kodlu hata tekrar yakalanır.
Kaynak: